Min form av återhämtning

Hälsa

Att träna mycket och hårt är fantastiskt för kroppen om man ger den återhämtning. Att stressa lite då och då är helt okey så länge man ger sig själv återhämtning. Att jobba hårt och mycket kan också vara roligt ibland, men man måste även planera in återhämtning. För kroppen klarar inte allt i all evighet. Idag pratar jag om återhämtning och min form av det.

Tidigare har det inte varit behövligt att planera in vilodagar från träningen, för jag har inte lyckats komma upp i den intensiteten och kontinuiteten att kroppen har tagit stryk av att träna i den utsträckningen jag har tränat. Då har det snarare varit att jag har planerat in mina träningsdagar, för att dem ska bli av. Nu är det lite annorlunda. Jag lägger in en vilodag lite då och då, för att låta kroppen komma tillbaka starkare. Men det betyder inte att jag lägger mig på soffan hela dagen. Jag har ett aktivt jobb och en sprallig kropp. Jag kan gärna gå någon promenad, men det ska inte vara så hög intensitet att jag blir direkt svettig.

Det jag har jobbat hårdast med dem senaste månaderna är återhämtning från all stress. Jag har kört på och kört på, sen sa kroppen sitt. Jag kämpar med det fortfarande, men jag har blivit betydligt bättre på att planera in aktiviteter så att jag slipper stressa (tidsoptimist javisst!), dessutom tillåter jag mig själv att strunta i vissa saker, att säga nej. Jag låter också mig själv att ta det lugnt, att våga sänka tempot och att stänga av. Jag planerar in avslappnade stunder för att komma i balans – som i lördags när vi hade en lugn filmkväll hemma. Det har varit riktigt svårt och jobbigt, för jag älskar när det är full rulle och jag blir sjukt rastlös när jag måste ta det lugnt, eller att jag inte har något att göra. Jag har bara insett att jag måste få med det i mitt liv, för det är vad kroppen älskar. Att få vila från tempot och stressen.

Jag tror dock inte på att planera in en vilodag från något på en viss dag, utan istället lyssna på kroppen. Börjar kroppen känna sig svag, trött och lite sliten det är då man ska vila. Kroppen är otroligt duktig på att säga ifrån, lyssna på signalerna. Ta gärna en extradag än att köra på i veckor i sträck.

Sen är det otroligt viktigt att låta kroppen vila på natten, sov dem timmarna du behöver. I helgen har jag lagt mig tidigt och sovit både länge samt gott om natten. Det är på natten kroppen vilar på riktigt. Och kom ihåg att kroppen inte känner av skillnaden på positiv och negativ stress.

När jag vilar från träningen lägger jag gärna in en promenad, eller annan aktivitet jag annars inte hinner med, eller så jobbar jag mer. När jag ska vila huvudet och vila från all stress då är det bästa som finns att gå ut i den friska luften (gärna med kameran i handen). Alla knutar knyts upp och tankarna blir genast otroligt klara. Andas! Andas! Andas!

Socialt umgänge i fysiskt form, alltså att träffa vänner, gå på kalas eller liknande har varit otroligt stressande och jobbigt för mig tidigare. Jag har haft så svårt för det. Men det senaste året har jag utsatt mig själv lite mer för det, jag har vågat och på så sätt är det inte lika kämpigt längre. Jag behöver fortfarande vila en stund efter en sådan aktivitet, men oftast får jag fantastisk energi från det. Jag har skrivit om det tidigare. Nu lägger jag gärna in en social aktivitet i mitt schema, för jag får en otroligt energiboost av det.

Sen kommer vi till sociala medier. Jag har alltid varit den som vill ha koll på allt och alla. Jag har konton på väldigt många olika ställen och jag har varit en del aktiv i dem också. Nu har jag insett att det har varit en faktor som har ökat stressen. Så jag avföljer, jag plockar bort appar, jag har stängt av alla notiser för jag vill själv välja när jag ska vara aktiv. Jag är inte lika beroende av min mobil längre, heller inte min dator. Jag har sänkt kraven här på bloggen, för jag behöver tiden till annat – till återhämtning. Jag lägger ifrån mig mobilen, stänger av datorn och sen hittar jag på andra aktiviter istället. Och det känner jag att jag behöver. Pressen har släppt!

Idag har jag en vilodag från träningen, ikväll har jag planerat in vila från stressen och under dagen ska jag jobba mycket. När vi pratar om jobb, är det det svåraste att stänga av – för det finns så mycket att göra och jag kan ta med en del av det hem. Men jag har blivit bättre på det och jag försöker lägga in några timmar per dygn då jag inte tänker på jobbet. Dessutom försöker jag säga nej, jag försöker prioritera ner det. Det tycker jag har fungerat bra 2016, men då har jag ändå legat på övertid och det känns helt OK.

När jag själv läser det här inlägget inser jag hur mycket min livsstil har förändrats den senaste månaden. Jag gillar verkligen hur min vardag och hur min helg ser ut nu. Vad det är jag prioriterar och vad jag tar mig tid till. Rastlösheten är det skönaste men jobbigaste jag kan känna, då vet jag att kroppen och knoppen är i viloläge. Jag måste bara acceptera! Lugn är viktigt och så som december men framförallt januari har varit vill jag att kommande månader även ska bli, det ska jag se till. Återhämtning är viktigt!

Vad återhämtar du dig i från och hur?

tulpaner

21 reaktioner på ”Min form av återhämtning

 1. Många kloka ord, känner mig träffad av att kroppen inte känner skillnad på positiv och negativ stress. Som egen företagare rullar ju tankarna på dag som natt eftersom det inte finns några konkreta arbetstider. Som sagt många kloka ord.

 2. Vad härligt att du fått rutin på återhämtningen! Själv så är jag i stort sett självreglerande. Jag slutar helt enkelt tycka saker är kul om jag behöver återhämtning från dem. Och jag gör nästan aldrig saker som jag inte tycker är kul, hehe =) Ganska praktiskt.

  1. Jag känner lite som dig, jag vill inte heller göra sådant som är tråkigt. Och jag har ju kört på med både träning, jobb och annat att det har skapats en stress. Men det klarar inte kroppen, så då är det återhämtning som gäller.

 3. Jag behöver mycket mental avkoppling där hjärnan får slappna av efter en tuff arbetsdag, ibland kan det innebära lagom svår MTB-stig men ibland också en promenad ut i naturen.

 4. Pingback: Återhämta dig, människa! - Träningsblogga
 5. Viktigt det där att komma ihåg att återhämtningen behöver ske på flera plan, och att verkligen våga göra det. Ta hand om dig!

 6. Kloka tankar, det är lite balansgång det där att hitta i vilket tempo som man fungerar bäst och det spelar sådan stor roll hur livet runt om en är också tycker jag. När min faster gick bort och jag kände att jag inte hade tid att sörja som jag ville för att jag kände press att prestera i skolan så att CSN inte skulle ryka då behövde jag mer återhämtning från träningen än annars. Det var ingen ytterligare belastning i aktiviteter, utan plötsligt behövdes bara längre alt. fler vilodagar för att kunna prestera på träningarna. Lätt att missa sådant tror jag att annat kan påverka återhämtningen från träning än bara själva träningsbelastningen.

  1. Jag känner igen mig fullständigt i det du skriver, jag har också funderat på det där när något faktiskt behöver mer tid och energi för att bearbeta för att just inse vad som har hänt. Jag tror även det är viktigt att man tar sig den tiden, plockar bort något från livsstilen för stunden för att ha tid över till tankar – annars kommer det nog som en smäll efteråt!

 7. Pingback: Låt oss prata återhämtning! - Anna Jansson
 8. Oj, det där kändes som det kunde vara mig du skrev om! Det är ingenting specifikt jag återhämtar mig ifrån, men jag jobbar mer och mer med mitt psyke för att orka med allting jag vill göra, för jag har en hel del projekt i luften just nu! Men sen tycker jag det är roligt också, så vill inte lägga av med något av det.

  1. Eller hur! Jag har också tacklats med det där, man vill hinna med SÅ mycket, man vill göra SÅ mycket just nu och det blir inte lättare av att det är otroligt roligt. Men det går bra så länge man lägger in lite återhämtning ibland. Heja dig!

 9. Blir så glad och peppad över att läsa att du själv märker av förändringarna i ditt liv så mycket och att du verkar trivas så bra med din tillvaro. Härligt!

 10. Kloka ord! Svårt men nödvändigt med återhämtning, när kroppen behöver den. Jag gillar att sticka ut på promenad, ibland ensam och ibland med sällskap.

 11. Helt klart rätt i tiden! Tror att många upplever stress av sociala medier och sociala sammanhang utan att förstå det. Man tar ledigt från träning och sätter sig med andra ”måsten” liksom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *