Varför bloggar jag?

Allmänt

Dem senaste två åren har jag haft det lite knackigt kring jul på bloggen, för att senare kicka igång året med en otrolig energi. Den här gången har jag ägnat mycket tid under ledigheten åt att få till sådana inlägg jag har hamnat efter med, som egentligen redan då var försent publicerade – för jag anser att vissa saker är färskvara. Där någonstans började jag fundera…

Jag startade min blogg 2012 för att dokumentera min resa till En svensk klassiker, sedan dess har bloggen varit en del av mig och den ändrar karaktär utefter mig. Som när jag bodde i Oxford, då handlade det mycket om just det. Eller när jag bodde i Riga, handlade det mycket om Riga-livet. Jag säger att min blogg är en livsstilsblogg, eller vardagsblogg med lite extra fokus på träning och hälsa just eftersom det är mina stora intressen.

Jag älskar att dokumentera, jag älskar att skriva av mig allt och jag älskar att fota. Dessutom tycker jag internet och sociala medier är roligt, liksom teknik och design. Jag har en del kreativitet inom mig som jag bara måste få ut på något sätt och det har bloggen hjälpt mig med. Jag gillar att utvecklas och vill gärna lära mig nya saker för att bli bättre. Jag blir otroligt inspirerad av andra i olika kategorier och tar till mig ny information som en svamp. Sen kommer vi till det här med mitt kontrollbehov och perfektionisten inom mig, som jag många gånger kan bli riktigt trött på. Jag älskar när det är snyggt, städat och i ordning – ja på alla plan, men absolut i allt det jag använder. Jag står till exempel inte ut med att läsa bloggar som inte har en design som tilltalar mig, eller ett skrivspråk som noga är granskat.

Det senaste året har jag gått med i bloggnätverket Better Bloggers, just för att jag vill utvecklas. Dem kommer med massa bra tips hela tiden och det har även lett till att jag har gått med i en annan liten community med femton härliga hälsobloggar. Jag älskar det!

Men med allt det här har jag ändå hamnat lite vilse. Det är så lätt att hamna i dem där prestationskraven, att allt ska vara perfekt, att man ska kunna allt, att man ska ha en stor blogg med många läsare, att man ska ha samarbeten med företag och massa annat. Jag erkänner, jag har hamnat där och både tänkt samt försökt förändra för att passa in, för att nå ut till fler och mer.

Jag måste sänka kraven och det kommer jag göra. För i år har jag lovat mig själv att stress inte ska få finnas med i den utsträckningen som det gjorde i höstas. Jag vill även att min träning ska få första prioritet och det ska jag ge den. Så jag har hittat mitt varför – varför jag bloggar 2016.

Jag gör det för att jag älskar att dokumentera, för att jag älskar att bevara mina tankar och upplevelser till framtiden, jag gör det för att Jag ska komma ihåg Mitt liv. I år ska jag göra det extra mycket, alltså bara skriva om det jag vill skriva om, för att minnas. Jag kommer inte skriva om något för att det är populärt just nu. Den tiden har jag inte. Jag bloggar för min egen skull och för att det är roligt. Jag älskar att just du vill följa med på vägen, i mitt liv. Jag älskar alla kommentarer och jag gillar att inspirera. Men jag kan inte skriva inlägg bara för den skull, jag måste skriva inlägg som kommer från hjärtat. Dessutom gillar jag inte att ta plats, därför sprider jag sällan mina inlägg via sociala medier.

Jag älskar min blogg och jag älskar att läsa andras. Jag kommer absolut inte sluta blogga, men jag ska släppa på prestationskraven. Så från nu kommer jag skriva 5-7 inlägg i veckan om mitt liv – om Clara. Mycket träning, mycket hälsa, min vardag, mina resor och upplevelser, men även andra tankar jag har. Jag har min typ av stil när jag gör inlägg (och den tänker jag inte ändra på i dagsläget), kanske du känner igen den? Jag bloggar för skojs skull och har ingen avsikt att växa för att tjäna pengar på den här sidan, för tillfället. I dagsläget har jag tackat nej till alla samarbeten, just för att det inte är mitt varför (#JagSmygerInte är dock en otroligt bra kampanj om man håller på med samarbeten på sin blogg).

Allt kommer från hjärtat och alla foton är mina egna om jag inte märker ut något annat. Jag är otroligt glad över att just Du läser och att Du kommenterar – det ger mig extra energi till allt i mitt liv! Tack!

Clara porträtt bw

23 reaktioner på ”Varför bloggar jag?

 1. Det låter sunt och smart. Jag vet inte riktigt vad min blogg bidrar med till internetvärlden men jag hoppas att den ger inspiration utan pekpinnar.

 2. Jag tror det är viktigt att lägga fokus på det som är en själv. :-)
  Personlighet lyser igenom, till oss läsare! Ska alla skriva om samma saker och alla bloggar se ut på samma sätt, skulle man tröttna väldigt fort. Bättre med personlighet, än prestation och ”massbloggar”.

  Kram M

 3. Har själv tänkt mkt på detta från och till. Tror att det är viktigt att man reflekterar över sina varför då och då, det är så lätt att dras med i prestationshetsen på något vis annars…

 4. Det där är ju så otroligt viktigt, att komma på vad som är ens varför. Annars går en lätt bort sej i röran: Vissa har massor av tid att lägga på sin blogg, vissa superlite och vissa mitt i mellan. Problemet är ju att en inte ser vem som är vem och tänker: Varför hinner inte jag? Helt galet egentligen, alla har ju olika förutsättningar. Tycker din blogg är superfin och urbra, precis som den är <3

 5. Vilken sunt inställning till bloggen. Att blogga för sig måste vara numer 1 om det ska vara värt all tid man lägger ner.

 6. Det är precis det här jag vill läsa, om dig Clara. Dina känslor, upplevelser och saker du hittar på. Det ger mig glädje och lite go, ja lite sån ”jag vill också” känsla.
  Kram

 7. Jag är så glad att jag har hittat din blogg och att du skriver precis som du gör! Jag gillar dina bilder, ditt språk och din sköna blandning. Det vill jag fortsätta att läsa. Du har som många andra en sund inställning till bloggen. Precis
  Visst är det lätt att hamna där i alla prestationstankar. Jag hamnar där i bland, tycker att jag bloggar dåligt, mycket så här har jag visst tränat i dag, eller så åkte jag lite skidor och så hundrafemtioelva cykelinlägg om samma sak. Jag har inga flashiga samarbeten, tjänar inget på bloggen och ser den inte heller som en källa till inkomst.
  Den är min hobby och jag gillar som många andra och som Malin (Rund är också en form) skriver så klokt är det trevligare med personlighet än massbloggar!

  1. Tack Helena! Jag läste också vad Malin skrev och sådan är jag också som bloggläsare, jag vill läsa om personen. Jag gillar din blogg väldigt mycket också, du liksom gör det jag en dag vill göra.

 8. Heja dig! Det är så jäkla lätt att ramla in i andras drömmar & ambitioner eftersom vi översköljs av det hela tiden. Jag påverkas mycket av det, men har lärt mig att känna igen det JAG vill kontra vad jag adopterat pga intensiv exponering.
  Mitt varför är att skriva, inspireras och inspirera. Reflektera över samtiden och hur vi kan hantera den genom livsval. Och så älskar jag ju också foto och att vara utomhus. Om jag kan skriva om det och samtidigt tjäna pengar på det så är det toppen, men det är inget självändamål att bli en business blogger.

  Jag tycker så mycket om din blogg och ditt genuina sätt att skriva, så fortsätt med det! Dina fina bilder och insiktsfulla skriverier.

  Kram och ha kul!

  1. Jag gillar verkligen din blogg också! Visst att det hade kanske varit kul om man fick göra det man tycker är roligt och dessutom tjäna pengar på det, för då kan man kanske göra det ännu mer. Men jag vill inte ändra på mig och mitt sätt att blogga för den skull, känner jag just nu. Tack för peppen!

 9. Det är verkligen lätt att tappa bort sig i prestationskraven, verkligen viktigt att tänka på sina varför då. Jag har bloggat sedan bloggstarten typ (2006) och grunden är att jag älskar att skriva av mig och dokumentera precis som du. Jag tappade verkligen bort mig ett tag när jag nischade mig med inriktning med mot träning och hälsa i och med att jag startade mitt företag och där hade jag prestationskrav, men fick sätta mig ner med mina varför och släppa på det där med att allt ska vara så perfekt. Jag gillar din blogg, jag tycker oftast bäst om de bloggar som har lite mer variation med vardagsdokumentation precis som din :)

 10. Så bra tankar, Clara! Det är ju för din egen skull du ska göra det här och då behövs inga prestationskrav! Har du roligt kommer det märkas hos läsarna :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *