Kroppen är häftig

Hälsa

Något i stil med ”min kropp är hemsk i badkläder, alldeles för mjuk och stor” hörde jag i omklädningsrummet i simhallen förra veckan. Jag lyfte blicken och där var ett tjejgäng troligtvis från samma gymnasieklass och de hade simning på idrotten. Orden fastnade, ekade och jag blev lite arg inombords. Man säger inte så till sin egen kropp!

Ens kropp är det viktigaste vi har och inte en kropp är lik den andra. Alla borde älska och äga sin kropp, oavsett hur den ser ut. För hur den ser ut spelar ingen som helst roll, så länge du själv känner att du har hälsa. Och om du inte känner det kan man göra något åt det, om man skulle vilja. Hälsa är inte att vara smal.

Jag tycker vi alla ska prata snällare om våra kroppar. Orden hemsk och kropp borde inte få vara i samma mening. Oavsett om din kropp är lång, kort, stor, liten, fluffig, tjock, smal, spinkig, muskulös, ljushyad, mörkhyad och massa mer är alla värda exakt lika mycket. Värda att älska sin kropp exakt lika mycket!

Kroppen är helt fantastisk

Tänk vad mycket den utsätts för varje sekund. Bara av att du lyfter ett finger har massor av processer satts igång och avslutats i kroppen. Bara av att du tänker en tanke. Och hur den majoriteten av gångerna reder ut allt precis som den ska. Utan kroppen hade vi inte kunnat göra något. Utan kroppens alla häftiga funktioner hade vi inte kunnat uppleva lika mycket som vi kan. Allt hänger ihop och det är en otroligt komplex och häftig apparat. Supermegahäftig!

Jag gick in i november med ett fokus på kroppen och det var helt rätt. Jag har blivit så mycket mer medveten om hur vi fungerar, varför vi ser ut som vi gör och mycket mer. Jag har själv alltid haft en större kropp och vägt mer än man ska (enligt olika mätinstrument) men den här månaden har jag skitit fullständigt i det och dessutom insett att utseendet inte är speciellt viktigt. Anatomin på insidan däremot. Den är häftig! Muskler väger dessutom mer än fett och livet blir roligare att leva när man gör det man gillar att göra.

Tala inte illa om din kropp. Inte ens lite. Äg den. Älska den.

Jag läste om en liknande händelse på Petra Månströms blogg, ”Om jag ändå hade Ida Wargs rumpa!” häromdagen också. Var dig själv och inspireras av andra, men jämför dig aldrig!

forstaadvent

6 reaktioner på ”Kroppen är häftig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *