Lite tankar kring mat

Hälsa

Såhär vid juletider är det mycket fokus på maten. Eller så är det i alla fall hemma hos oss och dessutom räcker det inte med julmaten och nyårsfesten, vi har tre kalas som ska klämmas in i dagarna också. Jag tycker man äter och äter vid årskiftet, i år var jag trött på att känna mig proppmätt hela tiden att vi testade lite nytt. Som till exempel när jag valde att inte ha något kalas hemma, på min födelsedag.

Hjärnan har fått vila från maten och magen har fått vila också. Jag har för första gången i typ hela mitt liv känt mig mätt och belåten efter en lagom portion (hur det gick till är ännu oklart). Jag vet inte vad som har hänt för utan att jag har tänkt på det har jag ätit mindre, för att jag har tyckt att det har räckt. Innan har jag alltid ätit för att det har varit gott och därmed inte haft någon gräns (tills det tar slut), vilket för mig har varit jobbigt och tillslut mår man bara illa (fast det har inte stoppat mig).

Nu mår jag fantastiskt, jag känner mig otroligt nöjd med maten och rutinerna. Jag tänker inte MAT hela tiden och dessutom har jag ändå ätit choklad varje dag. Suget till allt har minskat och det har kommit automatiskt, utan att jag ens har försökt ändra på det. Vilket jag aktivt har försökt ändra på flera gånger i mitt liv tidigare, men alltid hamnat tillbaka på ruta ett.

Sen kommer vi till maten kombinerat med träning. Så fort jag tränar blir jag betydligt mer hungrig och det ställde till det lite förra året när jag cyklade mycket, för kroppen skrek efter dem största portionerna. Trots att jag tränade mycket, åt jag desto mer. Men eftersom jag lätt och snabbt går upp i vikt (som jag har kämpat med min vikt!) försöker jag hålla mig till tre mål om dagen (dock har jag inte sagt något om hur stora portionerna är). Frukost, lunch och middag samt något mellanmål vissa dagar – läs mer om hur jag ser på mellanmål. Jag försöker även planera in min träning så att den ligger i anslutning till mina ordinarie måltider, oftast innan. Det gör att jag kan äta min middag samtidigt som det fyller kroppen med energi efter träningen (och såklart för att bygga upp kroppen), utan att ge kroppen ett för stort överskott längs dagens gång.

Under självaste träningen försöker jag att inte fylla på med extra energi, om det inte är ett jättelångt pass på flera timmar. Jag dricker alltid vatten. Om det har gått väldigt lång tid sedan senaste stora måltiden brukar jag stoppa i mig en banan eller lite yoghurt innan. Efteråt blir det nästan alltid frukost, lunch eller middag och helst inom 1-1,5h. Ibland kan det bli tvärtom och då är det viktigt att inte äta för mycket för min del, speciellt inte vid löpning då det helst ska ha gått minst två timmar sedan senaste måltiden för att magen ska må bra (det här är mitt största problem med löpning, att just planera in passen lagom i tid till måltiderna). Att cykla på full mage har jag inga problem med.

Jag äter dessutom ungefär allt (förutom det jag inte tycker om), men försöker hålla det till en lagom mängd. Dock tänker jag på att inte vräka i mig gluten, kolhydrater och socker (för magen mår så mycket bättre då). Jag älskar verkligen hemlagad mat (väljer hemlagat framför restaurang alla dagar i veckan). Dessutom vill jag gärna att både lunchen och middagen ska vara lagad (alltså inte frukostmat).

Jag har alltid haft en komplicerad relation till mat, för jag älskar verkligen mat. Jag har alltid ätit upp allt som funnits på tallriken, inte stannat när jag faktiskt har varit mätt. Nu dem senaste veckorna har det hänt något och jag vet inte vad som är orsaken, men vad gör det egentligen? – för jag älskar så som det är nu. Jag har behövt lämna mat på tallriken för att det verkligen inte går ner mer, jag har nöjt mig med en portion och vissa saker är inte ens lockande. Jag tror inte på förbud, däremot äter jag absolut ingenting som inte passar mig i smaken för det är waste of Kcal!

Nu hoppas jag att den här sunda relationen till min mathållning som jag har haft under december fortsätter, för jag älskar det.

Hur tänker du kring mat? och mat i samband med träning?

morfar75

Ikväll var det 75 årskalas med hummer och hallontårta.

11 reaktioner på ”Lite tankar kring mat

  1. Vi tycks tänka väldigt lika kring detta ämne. Jag har inte haft vad jag skulle kalla en komplicerad relation till mat men en som inte var så sund alla gånger. Nu funkar det bättre, jag mår bättre och känner mig stark när jag tränar. Jag håller med dig om en sak till fullo, jag tror inte heller på förbud.

  2. Vilket intressant inlägg att läsa! Jag är lite likadan själv i perioder. Jag tror det är kroppens sätt att reglera sig själv.

  3. Väldigt bra inlägg Clara. Jag känner igen mig i mycket. Just att jag blir så hungrig efter att jag tränar är nåt jag försöker komma till rätta med, men det verkar som att det bästa för mig just nu är att äta en ordinarie måltid efter träningen. Men det är inte helt lätt.

  4. Igår när jag kom hem från vattengympan var jag när svältgränsen (enligt mig själv iaf…) Första en portion pestopasta o sen fil på det. Min hunger gick liksom aldrig bort. Så kan det våra ibland.
    Synd att man inte är 16år längre o kan äta obegränsat ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *