Positiv coachning

Hälsa

I fredags avslutade jag några veckor av positiv coachning. En bekant till mig sökte någon som kunde tänka sig att ställa upp i hennes coachningsprocess, då hon läser sista året till psykologisk coach. Jag tycker framförallt att hälsa är intressant och viktigt, men även beteendevetenskap. Hälsa är för mig att må bra både fysisk och psykisk. Jag ville testa eftersom jag vet att prata är den bästa lösningen på allt.

Min psykiska ohälsa de senaste åren

Genom mina år har jag gjort några kraschar. Jag tycker jag har varit bra på att ta mig upp därifrån själv, även att det har tagit tid, osäkerhet och kanske krokigare vägar att nå dit jag är idag. Jag har testat mig fram, jag har haft en motivation och vilja till att må bra. Men jag vet samtidigt hur bra det är att bli utsatt för andras frågor än sina egna tankar.

Psykisk ohälsa, enorma stresspåslag, ångest och säkert någon lättare depression bara de senaste åren. Men jag skulle inte säga att jag har gjort de största krascherna, för det har aldrig gått så långt att jag inte kunnat jobba, jag har inte genomgått någon behandling/terapi/medicin etc. Även om jag framförallt mitt i stressen förra hösten var bara millimeter ifrån väggen.

Ångra inte livet – lär av erfarenheterna

Det tog lång tid innan jag insåg att dåtiden redan har hänt och att lägga massa energi på att ångra är meningslöst. Lär av erfarenheterna istället, se det positiva i det negativa. Hade jag inte tagit de vägarna jag har tagit skulle jag absolut inte varit där jag är idag. Allt har en mening!

Jag har lärt mig av mina kraschar. Jag har skaffat mig en hel kunskapsbank om vad som fungerar, vad man ska lyssna på och vad kroppen vill säga till mig. Både generellt och hur just jag fungerar. Jag värdesätter mitt liv, vilket alla borde göra. För att jag ska gilla livet, känna glädjen och ha en balans måste jag må bra.

5 veckors positiv coachning

Jag är nyfiken. Jag ville testa på vad positiv coachning innebar, så jag ställde upp på en femveckors-period av coachning för att öka mitt välbefinnande. Det är just det som positiv coachning handlar om. Att fokusera på det som redan är bra, men kan bli bättre. Till skillnad från en psykolog.

Jag tycker att jag har haft en bra höst, jag har mått bra, jag har inte varit för stressad och jag har prioriterat det jag vill göra. Jag har lyssnat på mig själv. Det finns en sak som har stressat mig lite extra, men det är lugnare nu och det tar vi en annan gång. Under coachningen valde jag därför att fortsätta med stresshantering som är något jag har jobbat med i ett år nu och då kanske ett extra mycket fokus på sociala relationer för det skulle jag vilja bli bättre på. Jag insåg att jag har jobbat mig upp till den nivån jag vill ligga på i de flesta kategorierna som kan öka mitt välbefinnande redan sedan tidigare.

Fem veckor är kort tid. Men det gav resultat. Testresultaten bekräftade det. Då var det mycket jag redan kunde sen innan och sådant jag redan hade fört in i min livsstil. Jag fick verktyg till att öka mitt välbefinnande på de planen jag aktivt valde att jobba med. Jag har inte förändrats, jag har bara skaffat mig en medvetenhet och framförallt kunskap. Dessutom är rädsla inte farligt och att acceptera är det bästa man kan göra för ens välbefinnande. Eller det tycker i alla fall jag.

Tips för att öka välbefinnandet

Jag har insett efter dessa veckor samt efter stresskursen jag gick tidigare i höst att jag har en hel del kunskap, jag vet mycket, jag vet hur framförallt jag fungerar och jag gör mycket i min livsstil som är nycklar till välbefinnande. Jag värnar om mig själv och jag vill må bra. Jag vill vara glad. Hälsan är viktig för mig. Bara av att ha kunskapen har gjort att jag lättare kan acceptera, jag har verktygen att förändra om jag vill.

Av att jobba med stresshantering och då fokusera på en underkategori har hjälpt mig hantera andra kategorier som jag inte aktivt har jobbat med också. Jag har blivit mer kreativ. Som förra veckan när jag hade tentaplugg och använde min kreativitet till att måla hela människokroppen. På så sätt blev det mindfulness, plugg och jag fick utlopp av min kreativitet samtidigt. Stressen sänktes rejält. Dessutom är det bra att sänka prestationskraven ibland också. Något jag verkligen har gjort sen jag började plugga. Ta allt som det kommer helt enkelt och alltid göra sitt bästa.

Man måste inte vara bra på allt, man måste inte alltid prestera. Lyssna på dig själv och gör det du kan göra, men framförallt det du vill göra. Acceptera eller förändra, och bara att skaffa sig lite kunskap kan hjälpa till enormt.

Sänk kraven, behåll lugnet, var tacksam, låt inte det negativa vinna och lev i nuet.

hundpromenad
Rörelse och frisk luft är ett måste för att jag ska klara av dagarna.

3 reaktioner på ”Positiv coachning

  1. Jag var på utlandsmöte däromdagen. En av punkterna var att tiden utomlands kommer gå upp och ner och det kommer långt ifrån alltid vara kul. Nyttigt för mig att höra, då jag tror att allt kommer bli smidigt med tanke på att jag varit iväg förr. Bra att bli påmind och därmed vara lite mer förberedd när det jobbiga kommer… För det kommer komma

    Härligt tycker jag att du väljer att utmana dig själv :) Verkligen imponerande!

    //Linnea

    1. Alltså du kommer ju helt klart ha otroligt mycket erfarenheter med dig! Du vet liksom vad som sker/kan ske osv. Du är van vid att vara utomlands lång tid, kanske inte på det stället du ska till men att vara på resande fot och allt vad just det innebär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *