Att jämföra sig

Hälsa

Jag bad om tips till att minska stressen för att hitta tillbaka till mig själv för ett tag sedan. Jag tog verkligen symptomen som kom i kroppen allvarligt och jag insåg att jag var tvungen att hitta en hållbar stresshantering för att inte gå in i väggen. För det kändes det som ett tag, att jag skulle bli helt utslagen. Många sa då att jag skulle sluta jämföra mig med andra. Jag har tänkt lite på det där och visst att jag älskar att få inspiration från andra, så är jag nog ändå inte den som jämför mig med andra. Jag går alltid min egen väg tillslut och jag gör bara sådana saker som känns bra i magen, som jag verkligen vill göra. Inte för att någon annan vill göra det.

Jag vet att det kan vara lätt att följa flera olika personer i diverse medier, samla ihop dem till en person och sedan själv sträva efter just det livet. Det man då inte tänker på är att det är flera personers liv, ”perfekta liv” som ska ihop till ett liv, ditt liv. Det är också baserat på det man får se i sociala medier, eller hör från dem på annat sätt. Alla väljer ju helt vad man vill visa utåt och det är garanterat inte alla sidor – framsidor eller baksidor. Sluta upp att jämföra dig med andra!

För mig handlar det mest om att jag jämför mig med mig själv. Och det skulle jag säga är det jobbigaste! Jag jämför inte mig med andra, även att jag kan ha drömmar eller hitta inspirerande saker. Jag vill prestera, jag vill kunna jobba så många timmar som jag jobbade då, jag vill ha kvalitet på bloggen, jag vill resa dit jag var då, jag vill uppleva upplevelserna igen, jag vill ha tid till att göra julkort som jag gjorde förr, jag vill vara lika tränad som jag var då, jag vill springa så snabbt som jag gjorde då, jag vill kunna lika mycket som jag kunde innan, jag vill ha samma disciplin som förut, jag vill ha ett rent hem lika ofta som innan, jag vill äta lika bra, jag vill umgås med vänner jag har tappat på vägen, jag vill vara lika glad som jag var då…

Det är jättesvårt att jag jämför mig med mig själv, för likt andra som klipper ihop ett drömliv från flera personers liv klipper jag ihop min livsstil efter alla mina snart 21 år. Det jag inte har insett är att livet har olika perioder och nu när jag tänker efter vet jag att jag helt omöjligt gjorde allt det jag vill ha idag, förr. Just för att när jag jobbade jättemycket, då fick träningen ta stryk osv. Jag måste sluta jämföra mig med mitt gamla jag. Jag måste förstå att nu är nu, göra det bästa av dagen idag. Sänka kraven och njuta av livet.

Jag har äntligen börjat känna lugnet i kroppen, jag tillåter inte mig själv att stressa hit och dit. Då säger jag nej! Jag lyssnar på kroppen och gör som den vill, om det är att kolla på film hela kvällen, eller sitta på spinningcykeln i två timmar. Jag har släppt kraven, jag har kommit på mina knep till att inte bli allt för stressad och jag har raderat mina listor, jag har rensat totalt. Jag känner ett lugn i kroppen, som jag inte har känt sedan innan sommaren tror jag. Jag säger stopp till mig själv och jag blickar tillbaka på knepen när jag kör fast igen. Jag accepterar!

Hela helgen har jag ägnat åt att göra ingenting. För en helt oplanerad lördag och söndag skedde den 18 juli sist, sedan dess har helgerna varit fyllda med jobb och diverse andra aktiviteter (det är sjette helgen på hela året som är helt oplanerad). Jag njuter, gör det du också!

Clara andra advent

4 reaktioner på ”Att jämföra sig

  1. Klokt av dig. Det är så himla lätt att se bilder på instagram eller liknande och tro att det är hela livsstilen. Jag tycker PT-Fia tar upp det bra i sin podd Ofiltrerat.

  2. Jag känner (i alla fall delvis) igen mig i dina tankar. Jämför också med mig själv och erfarenheter /upplevelser från olika tidsperspektiv, snarare än att jämföra mig med andra. Fast effekten blir ju tyvärr densamma. Många ”perfekta” personligheter/upplevelser som man försöker lägga i en enda stor korg. På en och samma gång. Det funkar inte i längden.

    Kram M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *