Att behålla träningsmotivationen

Hälsa

Att behålla träningsmotivationen kan vara lite klurigt ibland, speciellt om man inte har hittat den från första början. Jag själv har ofta svårt med motivationen för jag hittar alltid andra saker som helt plötsligt är viktigare eller roligare för stunden. Egentligen tror jag inte att motivationen bara kommer till en, utan man måste bestämma sig för att så ska det bli.

När man har bestämt sig för att hitta träningsmotivationen, då är det bara att göda fröet. Alltså stick ut genom dörren och börja träna. Börja där du är just nu, allt behöver inte vara så svårt alltid. Den bästa träningen är den som blir av, oavsett vad.

Och när jag har kommit så långt att jag har en träningsmotivation, hur gör jag då för att behålla den? För det är inte det lättaste om man frågar mig. Oftast brukar jag ha en grym motivation i en vecka, i bästa fall en månad. Men sen går det utför igen. Då tar jag till knepen med att köpa nya kläder eller skor, eller kanske någon annan utrustning. Jag kan även boka ett träningspass med en vän, då kan man helt enkelt inte ta sig ur. Det brukar också fungera att läsa om träning, hitta inspirerande bloggar eller Instagrammare att följa. Lyssna på musik. Eller kanske testa på något nytt, yoga, boxning, paddling, basket, tennis etc.

Men det viktigaste är att sätta upp ett mål. Det behöver inte vara det största och jobbigaste, men lite utmanande för att det inte ska vara superlätt att klara av det. Har man ett mål längre fram i kalendern, är det oftast lättare att ta sig ut på dem där jobbiga träningspassen (speciellt när det regnar, är mörkt och kallt). För mig är det så i alla fall. Fråga dig – Varför tränar jag? Och sen är det bara att göra det! Tänk inte efter för mycket kring din träning, bara gör. Jag skulle nog aldrig klara av att träna kontinuerligt om jag inte hade något att träna för. Det kan vara för att må bra, för att kunna ställa upp i ett lopp, klara av en viss tid eller något helt annat. Men se till att boka in det i kalendern, så att det är på riktigt.

Jag har varit nere i en mindre svacka den senaste tiden, just för att stressen har påverkat mig. Men jag har bestämt mig för att jobba tillbaka och inte hitta några ursäkter till att träningen inte blir av. Jag ska prioritera träningen. Jag vill köpa mig ett par coola löparskor också, men det väntar jag nog med tills London som jag ska till om någon vecka. Mål har jag alltid uppsatt, oftast i form av lopp, tid eller distans. Mitt största fokus är träningen inför Ironman i augusti. Det är mitt varför!

→ Erika listar hennes 5 bästa tips, några väldigt likt mina men hennes bästa tips enligt mig (som även jag kommer ta med mig) är att träna direkt på morgonen.

→ Skriv upp träningen i vardagsschemat, ställer man in träningen är det som att ställa in vilket annat möte som helst.

Ironman Kalmar 2015

18 reaktioner på ”Att behålla träningsmotivationen

 1. Det är så spännande att olika saker driver olika personer.
  Själv har jag aldrig behövt ett mål. (Det låter nog konstigt). Utan mer att; när jag väl kommit in i regelbundenheten så tänker jag inte ens att jag inte INTE kan träna… Flummigt? :-)

  Kram M

  1. Ja visst är det kul, jag önskar att jag var sådan ibland. Att jag inte skulle behöva något mål, men då ser jag ingen anledning till att fortsätta. Och för mig gäller det allt, jag måste alltid ha mål. Vid träning, jobb etc.

 2. Åhh jag har inte fattat att du ska köra i Kalmar ju. Hur kan jag ha missat det? Är det din första Ironman? Jag blir avundsjuk. Det är en så häftig upplevelse. Jag log fast det gjorde ont liksom. Jag ska ner och titta i Kalmar så jag ska heja på dig :)

  1. Jag har inte skrivit om det så mycket sedan vi startade bloggutmaningen. Ja det blir min första och jag ser verkligen fram emot det, fast jag vet att det kommer vara jobbigt, både då och fram tills dess. Vad kul att du ska till Kalmar!

   1. Det kommer bli grymt! Du får höra av dig om du undrar över något. Fast du kanske har stenkoll. Har du kört många andra tri-tävlingar?

 3. Pingback: Hur håller man träningsmotivationen uppe? | Helena Enqvist - hon som cyklar lite

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *