Första etappen

Resor

Rostock – Lüneburg / 225km

Lördagen då vi äntligen skulle få cykla, dagen som kallades etapp 1. För under fredagen cyklade vi inte många mil, utan det var bara en försmak, liksom värmen som jag tyckte var för varm i Skåne. Men det var ingenting mot vad lördagen bjöd på…

Vi rullade av färjan i Rostock, vi var i Tyskland och en dag med 24 mil väntade. Redan 06.30 var det för varmt för min del, det jag inte visste då var att en värmebölja härjade i Europa den helgen och vi mätte temperaturer upp emot 40°C mitt på dagen, dessutom i strålande solsken. Jag har aldrig tidigare vistats i värme högre än ca 33°C, tänkt då att vi skulle cykla i den värmen. Då är även jag den som tycker det räcker med 20°C för att jag ska vara nöjd. Nu vat det dubbelt så varmt. Och visst var det väl härligt och coolt att få uppleva det, och inte regnet samt kylan som vi har fått cykla i nästan hela våren?

Vi cyklade på vackra tyska vägar, med många fält runt omkring och vid vägkanten var det oftast fina alléer av lövträd. Här och där var det kullersten, som var det värsta jag någonsin cyklat på. Som tur var, endast kortare sträckor. Sträckan gick förbi bondgårdar där gödseln stank. Det man hela tiden tänkte på var att dricka, dricka, dricka. jag kunde knappt få i mig så pass mycket vatten som man behövde för att inte få vätskebrist. Depåerna kom tätare och tätare, för flaskorna tog slut. Alla var törstiga, alla drack ofantliga mängder vatten, ändå klarade inte hela gruppen att cykla hela sträckan. Värmen tog kol på oss och slog ut våra huvuden. Den här dagen var det inte fysiskt jobbigt, hade det varit normala temperaturer hade lätt alla klarat av hela etappen, men nu var det inte så och eftersom dem flesta inte är vana vid den hettan, visste vi inte hur våra kroppar skulle reagera.

Jag vet inte hur många liter vatten jag drack, men att vara ute i över tolv timmar utan skydd mot solen, är påfrestande för kroppen. Jag hade aldrig problem, jag drack och jag svalkade av mig. Vi alla tömde flaskorna över huvudet för att svalka ned oss, men i den värmen var man snabbt torr igen. Jag var orolig för hur min hud skulle klara av den stekande solen, så jag smörjde med solkräm 50+ fyra-fem gånger under dagen, just eftersom jag sedan tidigare hade en grundbränna också. Jag klarade mig och det var jag stolt över.

Depåerna kom var femte mil och där i mellan hade vi kissepauser, samt tillgång till att fylla på flaskorna. När vi stannade på sista depån, med kanske fyra mil kvar till första hotellet då var det varmt och min kropp, samt knopp börjde säga ifrån. Jag sökte mig till skuggan, men där rann svetten om en även att man bara stod helt stilla. Det bästa på hela lördagen var faktiskt det depåstoppet, för bredvid fanns en flod och där i var jag, som många andra tvungna att svalka av oss. Vilket dopp! Inte trodde jag att premiärdoppet skulle vara i en ca 20°C varm flod i norra Tyskland. Om det var badbart egentligen är det ingen som vet, jag vet bara att jag tror inte jag hade tagit mig hela vägen till hotellet utan doppet. Det var svalkande och det var något annat för huvudet att tänka på. Sen tog jag mig hela vägen till hotellet, och det var nu på kvällen som temperaturen blev behagligare.

Rutten slutade på knappt 23 mil. Efter duschen och under tiden vi åt middagsbuffén drog åskan in och den kvalmiga värmen blev något behagligare. Sjukvårdsteamet tillsammans med lagkaptenen beslutade också att ingen i teamet får cykla söndagens etapp. Som skulle vara den längsta på hela veckan med 27 mil, i samma värme som under lördagen och med ganska få timmars sömn i sådana fall. Med tanke på att vi åt middag vid 21 och vi skulle startat cyklingen vid 06.

Jag hade aldrig en tanke på att avsluta dagens etapp i servicebilarna, för jag kände mig pigg, jag hade inte ont någonstans, det enda var att jag var varm (men det var ju alla). Jag åkte på ett frambromshaveri ganska så snart vi hade gått i land i Tyskland. Men mekkillarna löste det under dagen sen.

Första dagen var slut, jag var lycklig och jag var otroligt trött på värmen. Dagen bjöd verkligen på det mesta och jag hade det superkul, samtidigt som vi såg vackra tyska ställen. Hotellet vi under natten sov på var fint, stort och fräscht, dock sjukt varmt och frukosten var otroligt god på söndagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *