Energikakor

Hälsa

När jag tränar ser jag helst att jag inte vill äta något, knappt dricka. Men redan från start, när jag började träna lite längre distanser och uthållighet tar kroppens energi slut ganska snart. Det upptäckte jag inte minst under första gången när jag åkte Vasaloppet. Jag gick slut på energi trots att jag tyckte att jag proppade i mig blåbärssoppa, bullar, saltgurkor och annat. Men jag hade ingen energi kvar. Väggen har jag varit nära några gånger, men aldrig riktigt varit framme och det är jag glad över. En krasch har jag varit med om, men det var efter avslutat lopp. Nämligen förra årets Göteborgsvarv. Jag fick en dipp och kanske en timma efter målgång höll jag på att svimma och kunde inte stå på mina ben.

Jag vet att kroppen behöver energi och det är viktigt om en ska orka hålla ut länge. Jag älskar mat och kan äta hur mycket mat som helst, men när det kommer till konstgjorda saker med tillsatser, socker och massa annat som är iblandat har jag svårare att få i mig det. Som energisakerna jag äter under Vätternrundan, dem äter jag enbart för att jag vet att det ger mig energi, sen att jag typ spyr efter varje tugga det får jag försöka tänka bort. Jag klarar inte av det! Jag blir less på smaken och sliskigheterna redan efter andra tuggan och när en sitter på cykeln i upp mot fjorton timmar då blir det många tuggor, eller munnar sportdryck. Jag är glad att Vätternrundan bara är en gång om året, av just den anledningen.

Men nu när jag cyklar längre distanser för varje pass räcker det inte med enbart vatten i flaskan. Kroppen behöver energi och jag försöker lära mig dricka sportdryck när passen blir längre än två timmar. Men det tar emot, men jag blir bättre. Det är inte att magen inte klarar det (som fallet är för många), utan att jag inte klarar av smaken! Då har jag testat flera olika men jag tycker alla smakar lika.

När det gäller ätbar energi har jag för några veckor sen testat på att baka egna energikakor för att få dem naturliga smakerna. Första gången jag smakade på dem var i Trysil, men då var det inte från mitt recept. Inför träningslägret nu i helgen bakade jag min andra sats energikakor för att ha något som reserv. Jag tycker dem är supergoda, likt godis. Och konstgjordheterna kommer jag ifrån eftersom dem bara innehåller naturliga råvaror.

Runekakor (ursprungsrecept från Rune Larsson)

→ Koka 2,5dl grädde, 1,5dl socker, 2dl ljus sirap på mellanvärme i ca 40min (testa med kulprov)

→ Häll knäcksmeten över ca 1l torra ingredienser (i mitt fall 7dl havregryn, 1dl solrosfrön, 2dl hackade jordnötter/mandlar/dadlar, 1 nypa salt)

→ Kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper till lagom tjocklek

→ Täck båda sidorna med sesamfrön

→ Dela till lagom stora bitar

→ Förvara i kylen (dem klarar sig ett bra tag där)

2 reaktioner på ”Energikakor

  1. Åh Runes energikakor är ji så goda! Typ som godis :-) när jag gör dem tar de alltid slut i ett nafs.

    eftersom jag ogillar saft kom jag förra vintern på det optimala, mjölk! Den blev så kall o god och deg var lätt det bästa jag drack under Vasan ;)

    1. Haha! Ja dem kakorna är farliga, men här hemma får man BARA äta dem om man tränar/har tränat. Inte som godis!

      Problemet är att jag behöver energin i sportdrycken, men avskyr smaken. Mjölk gillar jag inte heller!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *