Konservativa England

Allmänt

Något jag har lärt mig om England under mina veckor här är att de är riktigt konservativa. Självklart hade jag ett hum om det innan jag åkte hit, men att de skulle vara SÅ pass visste jag inte. Man kan se det i många beteenden, på många ställen, Ja faktiskt nästan överallt. Tar vi språket till exempel så är det konservativt enligt min mening och många gånger har de inte ett ord för sådana saker det svenska språket redan har infört. Även många komplicerade stavningar där bokstäver egentligen inte skulle behövas för uttalet, där amerikanska engelskan har följt med i utvecklingen och gjort det enklare för sig. Näst byggnader, de är mycket mer åt det äldre hållet en mot det moderna, man hittar många gånger ställen som är i behov av renovering, lite som om tiden stått still. Tidningar (alltså magasin) där ligger Sverige i framkant med hela sitt stora utbud, här kan du inte hitta många olika sorter av varje ämne. Du kanske hittar en träningstidning, en om mat, en med korsord och mängder av Gossip. Går vi vidare till kosten så vet de inte vad tallriksmodellen är, frågar man dem så är det inte ens många som vet vad de äter. Självklart vet de att de äter en hamburgare, men kunskapen om innehållet är det en brist i. Jag tror inte de komponerar ihop en måltid utefter vad kroppen behöver, ibland vet jag inte ens om Britterna lagar en måltid hemma eller om de har tid att sätta sig ner för en familjestund. Allt är är On the go liksom (då refererar jag inte endast till min värdfamilj, utan den Brittiska befolkningen överlag)

Härromdagen köpte jag tidningen Women’s Running, helt enkelt för att jag kände för att utveckla min engelska i just det ämnet och för att det intresserar mig. Det är bara det att Sverige har kommit SÅ mycket längre i utvecklingen. Det jag läste förra året hemma, är det jag läser i tidningen här idag. Och då är det inte generell fakta, utan en introduktion till något ”nytt” (i Sverige var det nytt förra året). Jag läste också en artikel om olika typer av löpning och där ordet ”fartlek” introducerades, alltså man leker med farten under sin löparrunda och att just det kommer från Sverige. Det roliga är att de inte har översatt det till engelska utan resterande gånger det dök upp i tidningen stod det ”fartlek” på svenska. Wow tycker jag!

I alla fall, Sverige är så många steg före Storbritannien i utvecklingen. Vilket jag älskar. Jag tror dem måste skärpa sig en hel del här borta om de ska hänga med i den moderna världen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *