Att vara vältränad

Hälsa

Vad betyder det egentligen att vara vältränad? Vad är det som är ett bevis på att man kan kalla sig vältränad? Jag har funderat en del på det där…

Vad som definieras med att vara vältränad skulle jag säga är personligt, alla har sina egna åsikter och alla ska ha sina egna åsikter. Dessutom kan man inte vara bäst i allt, men samtidigt vara otroligt bra i någon gren. Och är det ens bra man vill vara? Är det snabbhet, styrka, uthållighet eller bara kunna göra det för motionens skull? Man kan vara en riktigt bra simmare, men inte kunna springa. Man kan vara en snabb skidåkare men inte kunna simma. Man kan vara en framgångsrik tennisspelare men inte ta si och så många vikter i gymmet…

Mina egna tankar om att vara vältränad är grundat i en känsla. När jag känner mig stark, snabb, uthållig i det jag satsar på för tillfället, eller när jag blir snabbare för att nå målet jag har satt, eller när jag kan lyfta en viss tyngd för att musklerna behöver det, eller när jag klarar hålla igång en längre stund utan problem – allt för att nå målet jag har satt upp just nu, då känner jag mig vältränad. Inte målet jag hade för några år sedan, eller de jag har i framtiden. För det kan variera otroligt.

Jag tror också att vi måste bli bättre på att glädjas av vår egen framgång. Se inte målet långt borta, sätt upp små delmål på vägen som kan hjälpa till med pepp. Kolla inte för mycket på det lite sämre, eller det du inte har. Se det som en energi-input till att bli bättre, till att utvecklas och till en utmaning. Glöm absolut inte resan. Och framförallt jämför inte med någon annan, eller ditt ”förra” du. Det kan vara riktigt svårt ibland. Jag har svårt för det!

Just nu känner jag mig inte jättevältränad, jag är tung och jag är inte speciellt snabb. Men jag är i bättre form än jag tror jag någonsin har varit, näst intill i alla fall, sett efter mina resultat och på vägen mot mina mål. Så är känslan i alla fall! Samtidigt är jag mitt i en process mot att nå ett högt mål jag har satt för sommaren och dit vill jag verkligen nå. Jag ska göra mitt allra bästa och än är det långt kvar tills dess, men jag är på god väg. Visst att jag har vägt mindre och jag har sprungit snabbare – men jag har aldrig känt mig såhär tränad förut.

För mig handlar just känslan av att vara vältränad också på den mentala delen också. Jag gillar uthållighetsutmaningar, då måste man ha pannben och ett positivt tänkande för att lyckas.

Varför jag började tänka på det här nu är för att jag är van vid att vara den som är mindre tränad i mina kretsar, på passen och andra event. Då i jämförelse med andra. Nu försöker jag istället vända på det och se det som något positivt, att kunna ta hjälp av dem som är bättre, snabbare, uthålligare eller starkare. Då har jag också insett att jag själv sitter inne med en hel del kunskap och erfarenheter, dessutom är jag inte den som är längst bak längre.

Jag känner mig stark, utvecklingskurvan är riktigt fin nu och peppar peppar så känns mycket väldigt bra (till och med foten). Att kunna spinna i 4,5h utan paus och utan att tänka på att det faktiskt är 270 minuter är för mig vältränad – jag som har kämpat med att försöka vara motiverad i en timma förra året. Att springa en runda på några kilometer utan att behöva gå eller tycka det är skittråkigt. Att hoppa i bassängen och bara vara sekunderna efter än när jag var som snabbast när jag tävlingssimmade. Att kunna ge järnet på spinning-intervallerna och hänga med de andra. Att hoppa på spontana utmaningar, klara dem och inte vakna upp med en hemsk träningsvärk dagen efter (fast ibland är träningsvärk ”skönt”). Att kunna träna flera timmar om dagen i veckan utan att tänka på att det är ett tvång eller måsten och utan att hitta andra ursäkter till att skippa träningen.

Det jag är mest nyfiken på är hur cykelsäsongen kommer starta. Förra året hade jag bara någon spinningtimma inför utesäsongen, inte mer träning än så efter ett halvår träningsuppehåll. Jag cyklade mer än jag någonsin har gjort under april till juli, utvecklingsskurvan var fantastisk, cykelformen var fantastisk. I år hade jag bestämt mig för att inte behöva börja om från början igen och det tror jag inte jag behöver heller, för så mycket träning som jag har i bagaget från den här vintern har jag aldrig haft i hela mitt liv.

grennabergetlopning_grennaberget5

10 reaktioner på ”Att vara vältränad

  1. Jag vet när jag var son mest vältränad iaf.. i maj 2010 var det inget som kunde stoppa mig, jag var uthållig, stark, snabb, smal, energisk och jisses vilken formtopp. Det enda som grämer mig är att jag inte då visste att jag var i mitt livs form ;) Så kan det gå, en del peakar som 16åringar!!

  2. Hej på dig Clara!! Jag tycker du skriver så himla bra o förståndigt. Du är en grym tjej. PS glöm INTE solcremen i vår/sommar,för i år MÅSTE det bli en fin vår Med vänlig hälsning, Ludde

  3. Igenkänning på detta!
    Det är så himla lätt att jämföra sig med de som är snabbare i löparspåret, eller de som kan lyfta 110 kg i marklyft, eller….eller… Man ska vara himla nöjd med det man själv orkar. Dels för att man kanske är mer tränad än på länge, men även att man faktiskt ORKAR träna. Den stora majoriteten orkar inte cykla i 4 timmar. Inte ens i jääääättelångsamt tempo.

    Kram M

    1. Exakt!! Jag skulle inte ha gjort det förra året, alltså orkat cykla i 4h eller springa 5km utan att gå, men tråkiga är att man glömmer bort det lite när man är precis där. Att man bara ska vidare och att man många gånger jämför sig med dem runt omkring sig. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *