Choklad tårtor och efterrätter

Hälsa

För ganska så snart tre år sedan slutade jag att äta godis… och chips och andra snacks. Jag gjorde ett aktivt val då, jag valde att sluta. Jag åt alldeles för mycket i mina ögon, godis jag knappt ens gillade. Så jag valde bort det helt. Jag kände att jag inte alls behövde det i min kostplan. Med åren som gått så har jag hållt det stenhårt, inte en enda godisbit har jag ätit (kanske om det varit inkluderat i något bakverk?). Det jag däremot på senare tid inte valt att ta bort är choklad, för mig är inte choklad godis (det kanske du tycker? men man får tycka vad man vill). Så choklad är vad jag äter, nu på sommaren kanske lite mer än vanligt, likaså vid chokladens högtid jul. Jag har svårt att lämna kvar choklad till annan dag, eller mat överhuvudtaget så då gäller det för min del att begränsa mig redan i affären.

Jag känner mig nöjd med den mängden choklad jag äter i dagsläget och min själ mår bra utav det. Mellan vintern och våren var det istället naturgodis som tog chokladens plats, men nötter är väldigt energirika, väldigt mättande och även då hade jag svårt att lämna kvar till annan gång vilket resulterade i att jag åt väldigt mycket på en och samma gång trots att jag var mätt. Så numera försöker jag hålla mig undan naturgodis så långt det går, men självklart är det gott med någon nöt ibland också. Snacks har jag aldrig varit riktigt fötjust i, det skulle vara popcorn i sådana fall. Det äter jag faktiskt nu med men väldigt sällan. Resten har jag inte någon som helst längtan över, samma gäller med lösgodiset. Det valet jag tagit är jag nöjd med och inget som bearbetas i hjärnan.

När jag plockade bort godiset från lördagskvällen, byttes det ut mot glass. Just eftersom jag alltid tyckt det varit mysigt att smaska på något gott framför tvn, filmen eller annat man gör ensam eller tillsammans om kvällen. Men årskiftet 2012/2013 hände något. Ska jag vara ärlig vet jag inte vad, minnet är borta. För sedan december 2012 har jag inte ätit glass. Jag kommer inte alls ihåg att jag tog ett aktivt val då likt jag gjorde med godiset, jag kommer heller inte ihåg om jag hade det som nyårslöfte eller liknande. Veckorna gick och jag hade inte en tanke på glass och att jag inte åt det. Efter en längre tid försvinner längtan, efter en längre tid glömmer man bort hur det smakar och många gånger i alla fall för min del blir jag inte alls sugen på det, likt att jag inte gillar det längre. Så glassen är ett minne blott också, för numera när jag kom på att jag inte ätit glass sedan dess gör jag aktiva val de få gånger jag stöter på sammanhanget. Glass är något jag valt att inte äta nu, likt godis och chips (jag har testat frozen yoghurt tre gånger, något jag i sådana fall hellre väljer).

Något jag däremot älskar är hemgjorda bakverk, tårtor och efterrätter. I måttliga mängder ska tilläggas. I år har jag ätit väldigt mycket jordgubbstårta, som är riktigt gott. Men tårtor ska man spara tills det verkligen är något att fira. Självklart har jag experimenterat med bakverk, kakor och efterrätter också i min kost. Ett tag var även det förbjudet, men av alla förbud står inte min mentala bit ut längre att det inte är värt att hålla så hårt på allt. Jag mår bara sämre av att hjärnan ska få jobba så hårt på att säga nej till allt sådant jag tycker är gott, än om jag skulle ha ätit en tårtbit när någon har födelsedag eller liknande. Så det är något jag har slutat med. Godis, chips och glass är ett stort NEJ till, ett aktivt val jag tog då, ett inte alls så aktivt val just nu eftersom jag aldrig känner sug efter det. Och något jag lärt mig i mina dagar är att jag bara äter det jag är sugen på, det som är gott och det som ser gott ut. Då går nästan allt färdigköpt helt bort såsom bakverk, tårtor och kakor. Hembakat är det bästa! Då vet man vad som finns i och det är mycket godare. Jag äter alltid med ögonen. 

 Jag väljer hembakat alla gånger i veckan och jag äter bara om jag ser gott ut samt om jag är sugen på det

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *