Kaunas

Resor

Lördagens andra och sista stopp var i staden Kaunas. Det är Litauens andra största stad (300 tusen invånare) efter huvudstaden Vilnius och har faktiskt varit huvudstaden i landet i mellankrigstiden 1919-1940. Mitt i staden möts två floder och därmed, likt Riga finns det en hel del broar. Staden är systerstad med Linköping och Växjö, vilket jag tycker de kan vara värda för staden var superfin. Riga är ju systerstad med Norrköping men mycket mycket mer nergången och förfallen, även fast det är en större stad. Människorna skillde sig åt också, självklart eftersom de är litauer men alla var trevliga och jag såg inte en enda hemlös/skum människa som annars Riga är täckt utav. Fattigdomen märktes inte alls av på samma sätt.

Besöket började med en guidad tur i Old Town. Därefter hade jag fyra timmar helt för mig själv och när jag ska upptäcka nya ställen vill jag helst göra det själv (eller med någon jag verkligen känner). Så jag bestämde mig för att göra det även den här gången, för att verkligen få se det jag själv ville.

Jag började med att gå från Old Town till centrum och kollade runt lite där. Sedan helt plötsligt hamnade jag ute på en liten halvö, där det var en stor mässa. Internationella jordbruksmässan och även farmersmarket där de sålde sina egentillverkade produkter. Riktigt coolt tyckte jag (hade jag gått med någon annan hade jag inte fått se det). Jag gick även in i ett stort tält och innan jag förstod att det var där alla djur var, då blev det ännu mer coolt och inte riktigt det jag i vanliga fall brukar göra. Dock ville jag inte vara där inne förlänge eftersom jag upptäckte hur luften var och allergisk som jag är var det inte den bästa luften. Men jag kollade i alla fall på alla djuren, lite snabbt bland allt folk. Massvis utav djur fanns det och vissa utav dem har jag inte sett på så nära håll tidigare. Hästar i olika storlekar, får, lamm, getter, fåglar, ankor, kalvar, kossor, tjurar, lamor, kaniner, höns, tuppar etc. Tjurarna var riktigt maffiga om man säger så. Hästar har jag heller inte sett på så nära håll tidigare, just eftersom jag är superallergisk. Men jag tror det har dämpats lite på senare dagar i mitt liv. Men trots att jag inte klappade några djur och inte befann mig där i jättemånga minutrar började jag nysa lite efteråt när jag kom ut i friska luften. Men det var helt kontrollerat så jag ångrar inte en sekund av att jag gick in där. Dock tyckte jag lite synd om djuren för att dels vara instängda i alla de små burarna och så allt folk som var där. Visst att det hade gått an om folket bara kollade, men alla skulle klappa, speciellt barnen och man såg att de inte var vana djurmänniskor.

Efteråt gick jag till det jättestora shoppingcentret Akropolis. Hur coolt som helst med en skridskorink och bowlingarena samt biopalats högst upp och de två våningarna under var fyllda med affärer och restauranger. Jag gjorde inte så mycket mer än att kolla in hur det såg ut och sedan åt jag en god pizza till middag. Sedan var klockan 18 och det var dags att åka hemåt Riga igen. Närmare fyra timmar i buss tar det (25 mil, Riga – Kaunas) men det var det värt.

Dagen var helt underbar och innan hade jag inga förväntningar på dagen. Jag deltog för att få komma iväg. Och nu i efterhand, samt under dagen då var jag så glad över att jag tog beslutet att åka med. För så roligt jag hade, vad jag njöt och jag ångrar ingenting utav den fina lördagen. Alla nya intryck jag fick och all ny erfarenhet. Jag hade en jättebra dag i Litauen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *