20 dagars experiment – resultat

Hälsa

Ja nu har det gått lite för många dagar sedan mitt 20 dagars experiment tog slut (7-26 januari). Men den som väntar på något, väntar aldrig för länge. Kanske man kan säga. Jag vill nu i alla fall försöka blicka tillbaka till de där 20 dagarna då jag skulle ha hälsan och träning i fokus efter ett lite förslappat december.

Målen var: 

  • Börja dagen med en promenad och träna 2+1
  • Se om det blir några hälsoeffekter på den tiden
  • Få en bättre dygnsrytm, med omkring 8 timmars sömn varje natt och vakna 7.00 varje morgon
  • Komma ut och röra på mig mer
  • Tänka lite mer i hälsosamma banor, både när det gäller kost, träning, sömn och stress
  • Få tillbaka den konditionen jag har tappat (eftersom december månad endast bestod av ett simpass/vecka och massor av julmat)
  • Försöka komma i någon slags bättre form inför Vasan
  • Få till en träningsrutin (om jag kan hålla den någorlunda lika i Riga återstår att se)

Minst 5 kilometers morgonpromenad klarade jag av 15 av de 20 dagarna, men trots att jag fuskade fem (2 i början och 3 den sista helgen) så kom jag upp i mina tio mil som var målet. Alltså gick jag längre vissa dagar så det kompenserade med de dagarna då det uteblev. Så det är jag nöjd med! Träningen utöver det blev det lite sämre med. Till en början när jag satte målen i huvudet tänkte jag mig träna tre dagar, vila en men genast efter ett par dagar insåg jag att det aldrig skulle fungera så då minskade jag ner det till 2+1 tills jag verkligen skrev upp det här på bloggen. Trots detta slarvade jag mycket med det. De tio första dagarna som jag utvärderade här lyckades jag endast med två av sju pass. Men under den sista halvan ville jag verkligen ta tag i det och fick i alla fall lite bättre disciplin, då jag fick ihop sex av sju. En halv guldstjärna på det!

Dygnsrytmen kan man lugnt säga att jag fick till, hur skönt var inte det! Jag somnade 23 nästan varje kväll och väckarklockan ringde 07.00 varje morgon. Jag kände mig absolut mycket piggare, samt att jag hade en riktigt lång dag framför mig där jag hann med mycket.

Ut i den friska luften kom jag alla dagar (vilket också är mitt nyårslöfte). Jag mår mycket bättre av att komma ut, och att röra på sig är så skönt. De hälsosamma banorna hamnade jag också i även fast jag ibland tog en fika, åt några nötter, popcorn, efterrätt eller någon riktigt god mat. Portionerna minskades och måltiderna ökade i kvantitet för att hålla igång förbränningen och aldrig under de dagarna kände jag mig sådär övermätt som jag lyckades känna mig ett antal gånger under jullovet (lite för mycket god mat och choklad).

I och med att jag var ute och gick varje dag kände jag faktiskt att konditione byggdes upp igen. Jag kände mig stark och uthållig, bevis på det fick jag under skidpassen också. Även fast snön lös med sin frånvaro under de fem veckorna jag var på svensk mark så blev det svårare att klara av att bygga upp någon Vasaloppsform, men än är jag inte speciellt orolig för det… Dock vet jag inte riktigt om jag lyckades med den sista punkten att få till en träningsrutin. Det fungerade inte riktigt när jag väl var i Sverige och hade hela dagarna fria. Nu här i Riga har jag inte kommit iväg på ett träningspass/powerwalk en enda gång.

Summering
Dessa 20 dagarna gjorde att jag kände mig starkare/uthålligare/piggare/friskare/hälsosammare och jag orkade med mer. Jag fick absolut bättre dygnsrytm/sömn/kost/träning och mindre stress. Jag fick något att kämpa för samtidigt som jag fick göra det jag gillar stora delar av dagarna. För att mäta de dagarna i siffror använde jag mig av måttband och vågen. Måttbandet visade ingen sammanlagd stor skillnad eftersom musklerna blev större på vissa kroppsdelar, medan det minskade på andra ställen. Så plus-minus noll kan man säga. Dock ökade jag i muskelmassa och gick ner tre av de nio Oxford-kilorna jag lade på mig. Jag gillade de tre veckorna och förhoppningsvis får jag till en rutin här också så småningom. Även fast det just nu känns som jag lever i den svenska dygnsrytmen, somnar 00 och vaknar vid 08…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *