Vansbrosimningen

Racereport

I lördags ringde väckarklockan redan vid 3 på morgonen för då var det dags att sätta sig i bilen för att vara framme i Vansbro till min start 10.15. Jag gillar att inte behöva stressa och liksom förra året var vi uppe i Dalarna i god tid innan start. Den här gången startade jag i startgrupp 2 (av 25), vilket betyder att många snabba simmare/eliten var runt omkring mig. Problemet var att temperaturen i vattnet inte var högre än var den var under Vasaloppsveckan, att den långa sträckningen på 3km var nedkortad till hälften pga säkerheten. Det gjorde ju att man blev lite oroad, för i så kallt vatten som 14°C har jag aldrig tidigare simmat i. Självklart hade jag ju våtdräkt och för mig var kylan inget som helst hinder. Något jag faktiskt inte tänkte på förutom i starten när jag skulle starta på lina ute i vattnet eftersom jag var i startgrupp 2 (3-25 har en öppen start där man väljer själv när man går i och simmar omkring sin starttid, alltså inte på ett startskott alla tillsammans), då blev det lite kyligt om händerna innan man kommit igång och blivit uppvärmd.

Vädret var verkligen strålande i helgen, riktigt sommarväder med solsken och temperatur upp emot 26°C vilket gjorde att man lätt blev varm innan man hoppade i och då var det skönt att få komma i vattnet för avsvalkning. I och med att starten blev flyttad gjorde det att det blev trängre längs banan. Starten var verkligen hemsk, där man fick ligga i vattnet och vänta på startsignal bland alla andra hundratals simmare. När starten väl gick så skulle alla bara fram, ingen hänsyn till något och det var verkligen hemskt. Sparkningar, knuffningar, påsimmad av stora ångvältar och det var bara att simma i den takten de andra simmade om man hade tur, för på vissa ställen blev det köer till och med. I år var medströmmen riktigt stark, medan motströmmen skulle vara lite svagare. För mig kändes det som att motströmmen var betydligt starkare i år mot förra året, då jag knappt kom någonstans på varje tag.

I mål kom jag på 27.49 (1500m), vilket jag inte är så jättenöjd med. Jag är inte så jättetränad i år, men det loppet var verkligen hemskt bland alla andra deltagare. Man fick verkligen kämpa för att ta sig i mål och inte bli dränkt på vägen. Jag hade krafter kvar när jag kom i mål och önskade att vi kunde fått simma ordinarie sträckning. Men jag förstår tävlingsledningen att de som hade att göra över timmen på bara halva, har att göra upp över två timmar på hela och så länge klarar man inte att vara i så pass kallt vatten som det blir efter den tiden.

Förra året trodde jag att jag skulle vinna på att starta i tidig startgrupp eftersom de runt omkring mig simmade i samma tempo, men i år var det verkligen hemskt (jag som var lite irriterad på att få simma zickzack 2013 och det var inget att jämföra med hur förfärligt det var i år). Tror mycket har att göra med att det blev nedkortat och alla simmare spreds inte ut på samma sätt, så det var inte ens roligt. Förra året som var det roligaste jag någonsin gjort.

Nästa år simmar jag igen, då kanske i samma startgrupp, eller kanske i någon senare, vem vet. Jag längtar i alla fall att få simma hela sträckningen en gång till och då lovar jag också mig själv för att jag ska vara bättre simtränad. Jag vill så gärna komma under 48min som jag simmade på förra året. Vinnarna simmade jag med i JOW förra helgen och jag såg även många kändisar, så som Torgny Mogren, Emma IgelströmRichard HerreyLars ErlmanAron AndersonOskar SvärdLovisa Sandström mm…

Även fast kanske inte loppet var det allra roligaste blev det en mycket lyckad dag, jag tycker det är coolt att se så många kändisar samt att starta så tidigt och stämningen i Vansbro är underbar den helgen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *