En economista

Allmänt

Sedan i höstas när jag läste boken Economista har jag verkligen tänkt till varje gång jag handlar. Speciellt när det gäller kläder och skor. Det är riktigt sällan jag handlar vardagskläder, det var det tidigare också men numera när jag ska köpa ett plagg ska det vara absolut Clara, det ska vara bekvämt, helst vara så gott som äkta som möjligt (bra kvalitet) och inte kosta allt för mycket, eller rättare sagt det ska vara värt pengarna. När det kommer till skor gäller samma sak, det är viktigt för mig att det inte blir ett spontanköp eftersom det har jag gjort alldeles för många i mina dagar och många gånger har det blivit helt fel. Träningskläder och träningsskor är det lite svårare med att hålla igen, men jag försöker även där att tänka igenom mina köp, tänka efter om jag verkligen behöver det och har användning för det så att jag inte bara köper något för att det är en nyhet eller för andra har det (och så det inte blir liggandes i garderoben).

Jag har fått ett helt annat tänkt sedan boken blev utläst och jag håller mer i mina pengar. Något jag är riktigt nöjd med, för hur många gånger har det man köpt varit något som man sedan inte använder. Flera tusen gånger för min del i alla fall. Antingen är plagget/skorna för små/stora, obekväma, fula/fina, inte min stil och några gånger har jag trott att jag velat ha något bara för det är ”inne”. Men de flesta av gångerna fungerar inte det på mig, alla har inte samma kroppar och olika saker passar olika. Nu vet jag hur min stil är och jag tänker igenom ett klädköp eller skoköp mycket mer, för att det ska bli rätt och för att det ska vara något jag verkligen använder. Kvalitet/genomtanke går före kvantitet numera. Och varför ska man testa på något som inte alls är sin egen stil? Hitta dig själv och strunta i andra folk, eller reklam.

Erbjudande är en svår fälla för mig. Det är rea osv vilket betyder att jag köper det eftersom jag tror jag har användning för det, eller bara för att det var ett bra pris, i självaste verket hade jag redan hur många sådana av samma sort hemma i garderoben. I och med detta har jag också försökt att hålla i mina pengar eftersom jag har nästan allt det jag behöver (kanske skulle behöva någon mer vardagströja, men jag går ju nästan alltid annars i träningskläder så varför behvös det, dessutom är det så svårt att hitta någon jag är nöjd med) jag har intalat mig själv att jag inte behöver de där skorna eller den där tröjan. Det har gått riktigt bra den här våren, men det underlättar riktigt mycket om man inte ens utsätter sig för att gå in i den affären man vanligtvis alltid brukar hitta massor av saker, för min del Intersport.

Ska jag vara ärlig är nog det enda jag köpt 2014 min nya jacka, en jacka som var lite dyrare men av bra kvalitet. Köpet var igenomtänkt eftersom jag verkligen behövde en jacka och förhoppningsvis kommer jag kunna ha den i flera år framåt, går också att använda i alla väder. Jag höll däremot på att falla för ett par nya löparskor förra veckan (som vissa vet är jag lite tokig i just det och har en del hemma), jag behöver verkligen inte ett par nya, dock är det enda jag går i just löparskor, träning som till vardags. Den här gången var det ett erbjudande, skorna var nedsatta några hundralappar samtidigt som det var en nyhet och precis den modellen jag älskar, dessutom hur coola som helst. Men eftersom det var två par som jag ville ha, kunde jag inte bestämma mig, samt att någon röst inom mig sa ”du behöver inga fler löparskor!” så då gick jag därifrån utan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *