Högskolan / Universitetet

Allmänt

Ska man läsa vidare på högskola eller universitet till hösten är det idag som anmälan ska skickas in. Efter att jag har funderat i sisådär hur länge som helst, har jag kommit fram till att det nog är plugga jag ska göra efter gymnasiet. Eller så ser det ut just nu i alla fall. Sen när man väl har bestämt sig för Att man ska plugga, då måste man komma på Vad man ska plugga. Lite svårt har jag haft för ena dagen vill jag si, andra dagen vill jag så. Sen går de tankarna i omloppsbana om och om igen. Så under den senaste tiden när jag har kunnat välja precis vad jag vill har jag haft tankarna på att gå…

Civilingenjör Rymdteknik, just för att det verkar så coolt och det kan faktiskt vara något jag gillar. Rymden har alltid fascinerat mig. Tänk att gå på Kirunas rymdcentrum liksom. Men sen tänkte jag efter om det verkligen var så smart. Eftersom det är en civilingenjörsutbildning består den mycket av fysik, vilket jag hatar. Sen ligger det i Kiruna, väldigt långt bort alltså och till sist ”Kommer det finnas några jobb?”. Alltså valde jag bort den.

Kungliga tekniska högskolan. Har jag alltid velat gå på, men bara För Att. Jag är inte speciellt intresserad av några av de utbildningar de har. Så därför försvann det med.

Tillslut har jag kommit fram till två områden som verkar mest intressanta. Nämligen ett jobb inom vården eller inom flygbranschen. Ena dagen slår mitt hjärta för vården och andra för flygbranschen. Så det har varit svåra beslut att fatta. De senaste året har jag velat bli pilot, något jag än idag vill. Om inte pilot så hade jag velat bli flygledare. Jag vet inte riktigt varför det ligger så nära om hjärtat, men vissa dagar är det drömmen. Jag är verkligen inte van vid flygplatsmiljöer eftersom jag bara flygit fyra gånger. Men varje gång jag är där, älskar jag det, likaså varje gång jag ser ett flygplan på himmelen. Jag kan drömma mig bort hur länge som helst. Men det är mycket konstiga arbetstider, sen är utbildningen lite diffus av sig och tillsist ”Kommer det verkligen finnas jobb i framtiden, när man ska tänka på miljön?”. Så jag valde bort det för tillfället och är det pilot jag vill bli i framtiden krävs det bara ett hälsotest och endast två år yrkesutbildning.

Sen är det bara ett jobb inom vården kvar. Något som jag tycker verkar intressant. Mycket variation, du jobbar med människor och verkar allmänt bra. Bra lön, relativt bra arbetstider, gott om jobb osv. Så vården är det som har fyllt ut mina 17 val till hösten. Sen skulle man ju bara bestämma sig vilken riktning inom vården. Men först och främst vill jag nog bli läkare, men det krävs höga betyg, riktigt höga betyg. Jag har inte riktigt SÅ höga betyg, så på en andraplats är det nog sjuksköterska som gäller. Sen kan jag bli speciallistsjuksköterska, så som barnmorska, ambulanförare, barnsjuksköterkska mm om jag vill. Vilket lockar. Så kommer jag inte in på läkarlinjen (vilket jag tror jag inte gör) blir jag inte så ledsen. Längst ner på listan är sjukgymnast, något jag varit inne på innan men som för varje dag som går verkar mindre intressant. Jag fyllde ut 17 av 20 val bara För Att nästan, självklart är det samma utbildning flera gånger fast i olika städer. Främst hoppas jag på att jag kommer in på Karolinska institutet i Stockholm.

Eftersom deadline är ikväll, klickade jag på knappen SKICKA igår kväll. Så nu är det gjort. Valen är gjorda och jag behöver inte längre tänka på det. Nu är det bara att hålla tummarna och hoppas på det bästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *