Äventyrare på Antarktis

Motivation
Påväg till Sydpolen just nu

Johanna Davidsson mer känd som Solosister är en svensk kvinnlig äventyrare. Johanna tillsammans med storasystern Caroline skidade över Grönland 2014 och därmed de första svenskarna som genomförde den rutten.

Nu är hon ute på en expedition ensam med mål att skida till Sydpolen och med hjälp av kite ta sig tillbaka samma sträcka, sammanlagt ca 230 mil och två månader. Vädret satte stopp för den planerade starten i början av november, någon vecka senare var hon igång. Nu har hon skidat över 20 mil. Klarar hon utmaningen blir hon den första svensken som tar sig in och ut från Sydpolen på egen hand. Så häftigt!

En annan cool äventyrare är Aron Anderson, han startade just sin expedition Pole of Hope mot Sydpolen. Aron är en stor inspiration för mig, på något sätt är ingenting omöjligt! Han fick cancer när han var sju år och efter fler år av behandling blev han frisk, men han hamnade i rullstol. Nu är han en svensk äventyrare i rullstol.

Han var bland annat första upp för Kebnekaise i rullstol, efter det har han bestigit andra berg, simmat från Sverige till Finland, cyklat till Paris med Team Rynkeby, genomfört Ironman Kalmar och mycket mer. Nu ska han skida tillsammans med en erfaren polarfare 64 mil till Sydpolen i omkring minus 30°C och allt till förmån för Barncancerfonden. Tar han sig hela vägen blir han den första i världen att klara av sträckan i rullstol och 6,4 miljoner kronor till barncancerforskningen. Jag hejar på Aron!

Jag inspireras otroligt mycket av dessa äventyrare. Jag kommer följa dem och heja på dem. Jag hoppas innerligt att både Johanna och Aron klarar sina expeditioner. Någon gång skulle jag vilja besöka Antarktis, det är en dröm sedan länge.

Andra inspirerande svenska äventyrare

På Mitsubishi Motors hittade jag en serie om äventyrarna Ola Skinnarmo och Renata Chlumska, som jag också många gånger inspireras av. Kolla gärna på serien, där ett nytt litet avsnitt släpps varje månad. Man får en djupare inblick i deras expeditioner samt lära känna dem mer. Just avsnitt 3 är min favorit hittills, otroligt häftigt. Jag vet att jag körde om Skinnarmo på motorvägen för någon vecka sen, det måste ha varit till inspelningen av avsnitt 3.

Ola Skinnarmo var den första svensken att nå Sydpolen, 1998. 2000 var han även den första svensken att nå Nordpolen, efter att Göran Kropp som startade vid sidan av honom var tvungen att avbryta expeditionen.

Renata Chlumska var den första kvinnliga svensken att bestiga Mount Everest och 2015 avslutade hon dessutom Seven Summits som första kvinna från Sverige. Om ni har sett filmen Everest från 2015, får man följa en hemsk olycka på berget i slutet av nittiotalet. Chlumska och Kropp befann sig i baslägret under olyckan. Kropp besteg Mount Everest bara någon månad senare, efter att han hade cyklat från Sverige till Nepal, när han kom tillbaka till baslägret cyklade han tillsammans med Chlumska tillbaka till Sverige.

4 reaktioner på ”Äventyrare på Antarktis

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *